Naar de inhoud Naar de footer

Algemene Voorwaarden

Artikel 1 Algemeen

1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere aanbieding, offerte en overeenkomst tussen De Vliet Bouw B.V., hierna te noemen: “Aannemer”, en de opdrachtgever
2. Deze voorwaarden gelden ook voor overeenkomsten waarbij Aannemer derden inschakelt voor de uitvoering van de werkzaamheden.
3. De toepasselijkheid van eventuele inkoop- of andere voorwaarden van de opdrachtgever wordt uitdrukkelijk afgewezen, tenzij Aannemer schriftelijk anders heeft bevestigd.
4. Een overeenkomst komt tot stand zodra de opdrachtgever de door Aannemer verstrekte offerte heeft aanvaard.
5. Indien een of meerdere bepalingen in deze algemene voorwaarden op enig moment nietig of vernietigbaar blijken, blijven de overige bepalingen onverminderd van kracht. In een dergelijk geval zullen Aannemer en de opdrachtgever in overleg treden om nieuwe bepalingen overeen te komen, waarbij de oorspronkelijke bedoeling zoveel mogelijk in acht wordt genomen.
6. Indien een situatie zich voordoet die niet uitdrukkelijk in deze algemene voorwaarden is geregeld, dient deze te worden beoordeeld naar de geest van deze voorwaarden.
7. Het niet afdwingen van strikte naleving van deze voorwaarden door Aannemer, betekent niet dat Aannemer in de toekomst geen aanspraak kan maken op strikte naleving van deze voorwaarden.

Artikel 2 Offertes

1. Alle offertes zijn vrijblijvend, tenzij uitdrukkelijk anders is vermeld. Offertes zijn geldig voor een periode van 3 maanden of vervallen indien Aannemer deze herroept.
2. De in de offerte vermelde bedragen zijn exclusief BTW, tenzij anders is aangegeven.
3. De aangeboden werkzaamheden worden uitgevoerd op basis van de door de opdrachtgever verstrekte maten, tekeningen en specificaties.
4. Aannemer is niet gebonden aan kennelijke vergissingen of verschrijvingen in de offerte.
5. Indien de aanvaarding van de offerte afwijkt van het aanbod, is Aannemer daaraan niet gebonden.

Artikel 3 Overeenkomst

1. De overeenkomst kan worden aangegaan voor aangenomen werk of op regiebasis (uren x tarief).
2. Aannemer heeft het recht bepaalde werkzaamheden door derden te laten uitvoeren.
3. Aannemer kan de overeenkomst in fases uitvoeren en elke fase afzonderlijk factureren. Betaling voor aangenomen werk vindt plaats in termijnen, volgens een eventueel overeengekomen termijnschema.
4. Indien tijdens de uitvoering van de overeenkomst blijkt dat aanpassingen noodzakelijk zijn, zullen de partijen tijdig in overleg treden om de overeenkomst te wijzigen. Dit kan schriftelijk of mondeling. De aanpassing kan leiden tot een verhoging of verlaging van de prijs en/of een wijziging in de oplevertermijn.
5. Opdrachten die leiden tot meerwerk worden in onderling overleg overeengekomen, schriftelijk of mondeling.
6. Aannemer voert de gewijzigde overeenkomst pas uit nadat de opdrachtgever akkoord is gegaan met de voorgestelde prijs en voorwaarden
7. Indien tijdens de uitvoering van de overeenkomst onvoorzienbare kostenverhogende factoren ontstaan, heeft Aannemer het recht deze kosten door te berekenen aan de opdrachtgever, na overleg.
8. Indien na het aangaan van de overeenkomst blijkt dat het bouwterrein verontreinigd is of dat de vrijkomende bouwmaterialen verontreinigd zijn, is de opdrachtgever verantwoordelijk voor de daaruit voortvloeiende gevolgen.
9. Afspraken of toezeggingen gedaan door medewerkers van Aannemer binden Aannemer alleen indien deze schriftelijk door aannemer bevestigd.
10. Indien Aannemer bij het aangaan van de overeenkomst een vaste prijs heeft afgesproken, is Aannemer onder de volgende omstandigheden gerechtigd de prijs te verhogen:

  • Indien de prijsstijging voortvloeit uit een wijziging van de overeenkomst.
  • Indien de prijsstijging het gevolg is van nieuwe wet- of regelgeving

Artikel 4 Uitvoering Overeenkomst

1. De overeengekomen opleveringstermijn, indien overeengekomen, is uitgedrukt in werkbare dagen. Onder werkbare dagen wordt verstaan een kalenderdag, tenzij deze valt op een algemeen erkende of door de overheid of collectieve arbeidsovereenkomst voorgeschreven weekend- rust- of feestdag, vakantiedag, of een andere niet-individuele dag. Werkdagen worden als onwerkbaar beschouwd wanneer omstandigheden buiten de verantwoordelijkheid van Aannemer het werk gedurende een deel van de dag onmogelijk maken.
2. Indien de oplevering zou moeten plaatsvinden op een niet-werkbare dag zoals in lid 1 omschreven, wordt de eerstvolgende werkdag beschouwd als de officiële opleveringsdatum.
3. Bij overschrijding van de afgesproken opleveringstermijn dient de opdrachtgever Aannemer schriftelijk in gebreke te stellen. Aannemer moet daarbij een redelijke termijn worden geboden om alsnog uitvoering aan de overeenkomst te geven.
4. Indien de aanvang of voortgang van het werk wordt vertraagd door factoren waarvoor de opdrachtgever verantwoordelijk is, komen de daaruit voortvloeiende schade en kosten voor rekening van de opdrachtgever.

Artikel 5 Verplichtingen Aannemer

1. Aannemer verplicht zich de opgedragen werkzaamheden uit te voeren conform de bepalingen van de overeenkomst, inclusief eventuele wijzigingen.
2. Aannemer aanvaardt de opdracht onder het voorbehoud dat de vereiste vergunningen, ontheffingen en goedkeuringen tijdig aan de opdrachtgever worden verleend, en wel voordat de werkzaamheden aanvangen.
3. Aannemer zal de opdrachtgever wijzen op aantoonbare onvolkomenheden in de door of namens de opdrachtgever voorgeschreven constructies, werkwijzen, orders of aanwijzingen, alsmede op gebreken in door de opdrachtgever beschikbaar gestelde of voorgeschreven bouwmaterialen of hulpmiddelen, voor zover Aannemer deze kende of redelijkerwijs had moeten kennen.

Artikel 6 Verplichtingen Opdrachtgever

1. De opdrachtgever dient, tenzij anders overeengekomen, ervoor zorg te dragen dat Aannemer tijdig, vóór aanvang van de werkzaamheden, de beschikking heeft over:

  • Alle vereiste vergunningen, ontheffingen en goedkeuringen voor de uitvoering van het werk.
  • Een bouwlocatie die volledig ontruimd en gereed is voor de werkzaamheden.
  • Voldoende faciliteiten voor aanvoer, opslag en afvoer van bouwmaterialen en werktuigen.
  • Voldoende aansluitmogelijkheden voor elektrische werktuigen, evenals water- en gasaftappunten indien noodzakelijk.
  • Alle gegevens met betrekking tot de locatie van kabels, leidingen en buizen in, op, of onder het bouwperceel.

2. De opdrachtgever is verplicht om zonder aanspraak op vergoeding water, gas, elektra en opslagruimte voor materialen en werktuigen beschikbaar te stellen, voor zover deze voorzieningen op de bouwlocatie aanwezig zijn.
3. Indien de opdrachtgever de levering van bepaalde bouwmaterialen of de uitvoering van bepaalde werkzaamheden aan zich heeft voorbehouden, is de opdrachtgever verantwoordelijk voor het tijdig aanleveren en uitvoeren hiervan. Vertragingen die hierdoor ontstaan, zijn voor rekening van de opdrachtgever.
4. Indien bij de aanvang of tijdens de voortgang van de overeengekomen werkzaamheden vertraging optreedt door toedoen van de opdrachtgever, is de opdrachtgever aansprakelijk voor de daaruit voortvloeiende schade. Daarnaast dient de opdrachtgever een verlenging van de opleveringstermijn te verlenen die minimaal gelijk is aan de duur van de ontstane vertraging.

Artikel 7 Oplevering

1. De Aannemer nodigt de Opdrachtgever uit voor een gezamenlijke opname van het werk. Deze opname vindt plaats in aanwezigheid van de Aannemer en dient ter vaststelling of de Aannemer aan zijn verplichtingen uit de overeenkomst heeft voldaan. De opname geschiedt zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen 8 dagen na de uitnodiging door de Aannemer.
2. Na de opname dient de Opdrachtgever binnen 8 dagen schriftelijk mee te delen of het werk is goedgekeurd. Eventuele kleine gebreken (zoals vermeld in lid 5) moeten daarbij worden vermeld, of de gebreken die de reden voor afkeuring vormen. Bij goedkeuring wordt de dag van oplevering de dag waarop deze schriftelijke mededeling is verzonden.
3. Indien de Opdrachtgever niet binnen 8 dagen na de opname schriftelijk mededeelt of het werk is goedgekeurd, wordt het werk geacht op de 8e dag na opname te zijn goedgekeurd.
4. De Aannemer is verplicht om kleine gebreken (zoals bedoeld in lid 5) zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen 30 dagen, te herstellen nadat deze bij de opname zijn geconstateerd.
5. Kleine gebreken die het gebruik van het werk niet belemmeren, mogen geen reden zijn voor afkeuring door de Opdrachtgever.
6. Indien de opname niet binnen 8 dagen na verzoek van de Aannemer plaatsvindt, kan de Aannemer een nieuw verzoek indienen, zowel schriftelijk als mondeling, om de opname binnen 8 dagen te laten plaatsvinden. Indien de Opdrachtgever hieraan niet voldoet, wordt het werk geacht op de 8e dag na het eerste verzoek te zijn goedgekeurd.
7. Het werk wordt geacht te zijn goedgekeurd zodra het door de Opdrachtgever in gebruik wordt genomen. De dag van ingebruikneming geldt als de dag van goedkeuring van het werk, of van het betreffende deel daarvan.

Artikel 8 Opschorting, Ontbinding en Tussentijdse Opzegging Overeenkomst

1. De Aannemer is bevoegd de nakoming van zijn verplichtingen op te schorten of de overeenkomst met onmiddellijke ingang te ontbinden indien:

  • De Opdrachtgever zijn verplichtingen uit de overeenkomst niet of niet tijdig nakomt, ook nadat hij schriftelijk of mondeling in gebreke is gesteld;
  • Na het sluiten van de overeenkomst omstandigheden bekend worden die doen vermoeden dat de Opdrachtgever zijn verplichtingen niet zal nakomen;
  • De Opdrachtgever niet voldoet aan een verzoek om zekerheid te stellen voor de nakoming van zijn verplichtingen;
  • Door vertraging aan de zijde van de Opdrachtgever het voor de Aannemer niet langer mogelijk is de overeenkomst onder de oorspronkelijk overeengekomen voorwaarden na te komen;
  • Zich omstandigheden voordoen die nakoming van de overeenkomst onmogelijk maken of die het ongewijzigd voortzetten van de overeenkomst onredelijk maken.

2. Indien de ontbinding van de overeenkomst aan de Opdrachtgever toerekenbaar is, heeft de Aannemer recht op schadevergoeding voor de door hem geleden schade en gemaakte kosten.
3. Bij ontbinding van de overeenkomst worden alle vorderingen van de Aannemer op de Opdrachtgever direct opeisbaar.
4. De Aannemer is bij opschorting of ontbinding op grond van dit artikel niet verplicht tot vergoeding van enige schade of kosten aan de Opdrachtgever.
5. In geval van liquidatie, surseance van betaling, faillissement of beslaglegging ten laste van de Opdrachtgever, heeft de Aannemer het recht de overeenkomst per direct te beëindigen. De vorderingen van de Aannemer op de Opdrachtgever worden hierbij direct opeisbaar.
6. Indien de Opdrachtgever een order annuleert, zullen de reeds gemaakte kosten in rekening worden gebracht.

Artikel 9 Overmacht

1. Onder overmacht wordt verstaan alle omstandigheden die buiten de invloedssfeer van de Aannemer vallen, zowel voorzien als onvoorzien, waardoor de Aannemer zijn verplichtingen niet kan nakomen. Dit geldt ook indien de omstandigheden zich voordoen nadat de Aannemer zijn verplichtingen had moeten nakomen.
2. Bij overmacht worden de verplichtingen van de Aannemer opgeschort voor de duur van de overmachtssituatie.
3. Indien de Aannemer een deel van de overeenkomst reeds heeft uitgevoerd, heeft hij het recht om voor het uitgevoerde deel te factureren. De Opdrachtgever is verplicht deze factuur te voldoen.
4. De Aannemer is niet aansprakelijk voor schade als gevolg van overmacht, ongeacht of deze direct of indirect verband houdt met de overmachtssituatie.

Artikel 10 Betaling en Incassokosten

1. Betaling dient te geschieden binnen 14 dagen na factuurdatum, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen. De Aannemer is gerechtigd om periodiek te factureren.
2. Indien de Opdrachtgever niet binnen de betalingstermijn betaalt, is de Aannemer gerechtigd de verschuldigde som in te vorderen, mits hij de Opdrachtgever schriftelijk heeft aangemaand met een betalingsherinnering van 7 dagen.
3. Bij niet-tijdige betaling van een termijn kan de Aannemer het werk stilleggen, mits de Opdrachtgever schriftelijk is aangemaand en de betaling binnen 7 dagen uitblijft.
4. Eventuele schade aan het werk tijdens de stillegging komt niet voor rekening van de Aannemer.
5. Indien de Opdrachtgever in gebreke blijft met betalen, is hij van rechtswege in verzuim en is hij de wettelijke handelsrente verschuldigd vanaf het moment dat de betalingstermijn is verstreken.
6. Alle kosten ter verkrijging van voldoening van openstaande facturen komen voor rekening van de Opdrachtgever. Dit omvat eventuele gerechtelijke en buitengerechtelijke incassokosten.

Artikel 11 Eigendomsvoorbehoud

1. Alle door de Aannemer geleverde zaken blijven eigendom van de Aannemer totdat de Opdrachtgever volledig aan zijn betalingsverplichtingen heeft voldaan.
2. Door de Aannemer geleverde zaken mogen niet worden doorverkocht of als betaalmiddel worden gebruikt zolang het eigendomsvoorbehoud van toepassing is.
3. De Opdrachtgever dient alle redelijke maatregelen te nemen om de eigendomsrechten van de Aannemer te waarborgen.
4. Indien derden beslag leggen op de door de Aannemer geleverde zaken, is de Opdrachtgever verplicht de Aannemer hiervan onmiddellijk op de hoogte te stellen.
5. In het geval dat de Aannemer zijn eigendomsrechten wil uitoefenen, verleent de Opdrachtgever bij voorbaat toestemming aan de Aannemer of door hem aangewezen derden om de eigendommen terug te nemen.

Artikel 12: Garanties, onderzoek en reclames

1. Kwaliteitseisen en toepassingsgebied
De door de Aannemer te leveren goederen moeten voldoen aan de gebruikelijke eisen en normen die op het moment van levering in Nederland redelijkerwijs verwacht mogen worden. Deze garantie is van toepassing op goederen voor gebruik binnen Nederland. Voor gebruik buiten Nederland moet de Opdrachtgever zelf controleren of de goederen geschikt zijn en voldoen aan de plaatselijke eisen. In dat geval kan de Aannemer aanvullende garanties of voorwaarden stellen.
2. Garantietermijn
De garantie geldt voor de overeengekomen garantietermijn, of bij gebrek daaraan, de gebruikelijke termijn binnen de branche. Als de garantie een product betreft dat door een derde is vervaardigd, is de garantie beperkt tot die van de producent. Na het verstrijken van de garantietermijn worden alle kosten voor herstel of vervanging aan de Opdrachtgever in rekening gebracht.
3.Uitsluitingen van garantie
De garantie vervalt als een gebrek ontstaat door onjuist gebruik, opslag, onderhoud of door ongeautoriseerde wijzigingen aan het product. Ook externe omstandigheden zoals weersomstandigheden kunnen leiden tot het vervallen van de garantie.
4. Onderzoeksplicht van de Opdrachtgever
De Opdrachtgever dient het geleverde onmiddellijk bij ontvangst te controleren op kwaliteit en kwantiteit. Eventuele verborgen gebreken moeten binnen twee maanden na ontdekking schriftelijk worden gemeld met een gedetailleerde beschrijving van het probleem. De Opdrachtgever moet de Aannemer de kans geven om het probleem te onderzoeken.
5. Betalingsverplichting bij reclames
Een klacht schort de betalingsverplichting van de Opdrachtgever niet op. De Opdrachtgever moet blijven betalen voor de geleverde goederen.
6. Verlies van rechten bij late melding
Indien een gebrek te laat wordt gemeld, verliest de Opdrachtgever het recht op herstel, vervanging of schadevergoeding, tenzij de omstandigheden anders bepalen, met een maximale termijn van vijf jaar na oplevering of levering.
7. Herstel of vervanging bij gegronde klacht
Indien de klacht gegrond is, zal de Aannemer binnen redelijke termijn het gebrekkige werk herstellen, vervangen of een vergoeding bieden.
8. Kosten bij ongegronde klachten
Als blijkt dat de klacht ongegrond is, worden de daardoor ontstane kosten, inclusief onderzoekskosten, door de Aannemer in rekening gebracht bij de Opdrachtgever.

Artikel 13: Aansprakelijkheid

1. Beperking van aansprakelijkheid
Indien de Aannemer aansprakelijk wordt gesteld, is deze aansprakelijkheid beperkt zoals in dit artikel beschreven.
2. Aansprakelijkheid voor onjuiste gegevens
De Aannemer is niet verantwoordelijk voor schade veroorzaakt door onjuiste of onvolledige gegevens verstrekt door de Opdrachtgever.

3. Onderaannemers en leveranciers
De Aannemer is niet aansprakelijk voor de werkzaamheden van onderaannemers of leveranciers voorgeschreven door de Opdrachtgever.
4. Beperking tot directe schade
De Aannemer is alleen aansprakelijk voor directe schade, zoals de kosten om de oorzaak en omvang van de schade vast te stellen, herstelkosten en kosten ter voorkoming van verdere schade.
5. Uitsluiting van indirecte schade
De Aannemer is niet aansprakelijk voor indirecte schade, zoals gederfde winst of bedrijfsstagnatie.
6. Maximale aansprakelijkheid
De aansprakelijkheid van de Aannemer is beperkt tot driemaal de factuurwaarde van de order of tot het gedeelte waarop de aansprakelijkheid betrekking heeft.
7.Verzekeringslimiet
De aansprakelijkheid van de Aannemer is altijd beperkt tot het bedrag dat de verzekeraar uitkeert.
8. Uitzonderingen bij opzet of grove schuld
De aansprakelijkheidsbeperkingen gelden niet bij opzet of grove schuld van de Aannemer.
9. Beperkte aansprakelijkheid na oplevering
Na het verstrijken van de onderhoudstermijn van 30 dagen na oplevering is de Aannemer niet meer aansprakelijk voor tekortkomingen, tenzij er sprake is van verborgen gebreken die redelijkerwijs niet eerder ontdekt hadden kunnen worden.

Artikel 14: Verjaringstermijn

1. Verkorte verjaringstermijn
Alle vorderingen en verweren tegen de Aannemer verjaren na één jaar, tenzij de vordering gebaseerd is op non-conformiteit.
2. Uitzondering op verjaring
Vorderingen gebaseerd op non-conformiteit verjaren na twee jaar vanaf de melding van de Opdrachtgever aan de Aannemer.

Artikel 15: Risico-overgang

1. Overgang van risico
Het risico van verlies, beschadiging of waardevermindering gaat over op de Opdrachtgever zodra de zaken in diens macht zijn gebracht.

Artikel 16: Vrijwaring

1. Vrijwaring door Opdrachtgever
De Opdrachtgever vrijwaart de Aannemer voor aanspraken van derden die schade lijden door de uitvoering van de overeenkomst, voor zover de oorzaak niet bij de Aannemer ligt.
2. Verplichting tot bijstand
Als de Aannemer door derden wordt aangesproken, moet de Opdrachtgever de Aannemer ondersteunen en alle redelijke maatregelen nemen om verdere schade te voorkomen.

Artikel 17: Toepasselijk recht en geschillen

1. Nederlands recht
Op alle rechtsbetrekkingen met de Aannemer is uitsluitend Nederlands recht van toepassing. Het Weens Koopverdrag wordt uitgesloten.
2. Geschillenbeslechting
Partijen moeten eerst proberen om geschillen in onderling overleg op te lossen voordat ze naar de rechter stappen. De bevoegde rechter is die van de woonplaats van de Aannemer.

VAN IDEE TOT REALISATIE

UW BOUWAMBITIES, ONZE EXPERTISE

Ontdek hoe wij met vakmanschap, duurzaamheid en persoonlijke aandacht uw bouwproject naar
een hoger niveau tillen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.